Fraser Island etc.
11-9-2010 en 12-09-2010
Fraser Island: kort samengevat: BANGELIJK MOOI!!! Fraser Island is een zandeiland waar je enkel met een 4x4 mag rijden. En begrijpelijk... Onze groep bestaat uit 21 zielen en een toffe gids ‘Ray'. We verplaatsten ons met een 4x4 bus en het lijkt wel 1 grote rollercoaster met Ray achter het stuur. We beginnen met een wandeling rond Basin Lake. Alle meren op Fraser Island bestaan uit puur regenwater dat in een kom van zand wordt opgevangen. Zo'n helder water heb ik nog nergens anders gezien. Ook al is het een zandeiland toch bevindt zich ook hier een subtropisch regenwoud, waar we een kleine wandeling door maken en enkele kleine varanen zien. Aan het eind van het pad staat Ray ons op te wachten met een heerlijke lunch. In de namiddag rijden we naar een ander meer, Lake Birrabeen. Hier krijgen we enkele uren om te zwemmen en zonnen op een parelwit strand in het zuiverste water dat er is. Adembenemend mooi!
s'Avonds komen we aan in Kingfishers Bay om daar in the lodges de nacht door te brengen. We delen de kamer met 2 Ieren (broer en zus). We love their language!
De volgende dag staat er weer een heleboel op het programma. Na een wilde rit van ongeveer 40 minuten, kunnen we ons verfrissen in Eli Creek. Dit is gelegen aan de bekende 75-Mile Beach. Zowel een strand als een snelweg J Daar beslissen Lev en ik (met nog 4 anderen) om ineens al ons geld uit te geven en een vluchtje te doen over Fraser Island. Ach, de vlucht was echt goedkoop hoor én de moeite! Het deel dat wij als toeristen te zien krijgen van Fraser Island is slechts een klein deel van wat het eiland te bieden heeft! Op het strand ligt ook een roestig schipswrak ‘The Maheno'. Erg ‘piratenachtig'! Was Captain Sparrow maar hier... Een beetje verder brengt een kleine klimtocht ons bij Indian Head waar je een prachtig uitzicht hebt over de oceaan. Je ziet ook vele pijlstaartroggen in het water. Als laatste op het programma staan ‘The Champagne Pools'. Klinkt chique hé! Het is eigenlijk een natuurlijk gevormde wand van rotsen in de zee, die een soort ‘pool' afbakenen. Hier komen telkens grote golven zeewater in en dit zorgt voor heel wat schuim. Vandaar de naam. (Ik had stiekem gehoopt dat er ook natuurlijke bubbeltjes in het water zaten,en dat je af en toe een ‘nipje' kon nemen, maar dit mocht niet zijnJ) Vanaf het strand en de rotsen konden we in de verte walvissen zien. Bangelijk voorproefje voor morgen! Terug onderweg naar de lodges, liet Ray ons allemaal uitstappen voor een wedstrijdje met de ‘pippischelpen'. Deze kon je makkelijk vinden onder het zand daar ze een soort zanddrolletje achterlaten op het strand. Even graven met de vingers en dan een schelp vastgrijpen. Dan allemaal op een rijtje gaan staan, schelp terug op het zand leggen en kijken/wachten. Wiens schelp als laatste terug onder het zand kruipt, is verloren en moet schelpdier opeten J Natuurlijk heb ik vals gespeeld en mijn schelp terug onder het zand geschopt. Nee nee. Geen verplichtingen. Wie wou, mocht de schelp openen en het diertje opeten. Velen hebben dit gedaan. Lev en ik niet J Aan de anderen hun gezicht te zien was het geen overheerlijk hapje. Na een toch weer prachtige dag, afscheid genomen van Fraser Island en de beste gids die het eiland te bieden heeft.
13-09-2010
Walvistocht vanuit Hervey Bay: we boekten de eerste toer in de voormiddag. Want als je geen walvissen gezien hebt, kan je gratis terug meevaren in de namiddag. Achteraf gezien natuurlijk helemaal niet nodig want we hebben zeer veel bultruggen gezien! Het was ‘WAW!'. We prijzen ons echt gelukkig dat we dit allemaal mogen zien en meemaken. Deze tocht is ook zo speciaal omdat de walvissen enkel naar Hervey Bay komen om te relaxen en hun kalven op te voeden. Ze zijn dus heel rustig en komen soms tot vlak tegen de boot. In het begin zag je vaak enkel hun rug, dan lieten ze al eens hun vinnen zien en op het laatste zag je ook af en toe hun staart. Hetgeen waar iedereen op aan het wachten was J We hebben een mooi filmpje van een moeder met haar jong wanneer ze tot vlak bij de boot komen. MOOOOOOI!!!!!!! Het doet toch iets met je wanneer je zo'n dieren kan waarnemen. Op de weg terug in een flits enkele zeeschildpadden gezien J We zagen ook een kalf dat verdacht lang bleef drijven... De moeder lag eronder en duwde het omhoog zodat het zuurstof kon krijgen. Waarschijnlijk had het jong een klap gekregen van een mannetje terwijl deze tot bij het vrouwtje probeerde te geraken... De kapitein gaf dit voorval door aan een research station. Gelukkig zagen we op het einde iedereen zwemmen dus is het wel in orde gekomen (hopen we...).
In de namiddag kilometers afleggen met de campervan!
HET VERSLAGJE DAT HIERTUSSEN HOORT, KOMT LATER...
23-09-2010
8u15: nog een laatste keer snorkelen met 'Ocean Safari'. De boot brengt ons van Cape Tribulation naar het rif in 30 minuten (22 km). De boottocht was best heftig, een avontuur op zich! Het water waar wij in varen en waar het rif ligt, is maximum 50 m diep, voorbij het rif kan het tot 2000 m diep zijn. Het rif waar wij gedurende 2 uur gaan snorkelen, heet Mackay Reef. Slechts een piepklein pareltje als je het op een map ziet. Maar een prachtig pareltje! Want we hebben met zeeschildpadden gezwommen!!! A dream coming true!!! Ja, Nadia, durven vliegen is de moeite zene! PRACHTIG!!! Ik kon wel huilen van blijdschap! Maar in al dat water voelde ik niet echt traantjes stromen J Super plezant en mooi! Ik had nog zo'n 10 foto's op ons fototoestelletje staan en die gingen er één voor één aan. Alleen, ik vrees dat er geen enkele gelukt is, want je trekt echt blindelings... Maar het blijft wel mooi voor altijd in mijn herinneringen! De schildpadden zijn echt relaxed. Ze zwemmen niet gauw van je weg. We hebben echt een dikke 5 minuten met één kunnen samen zwemmen. Het enige dat me weerhield om ze aan te raken, is toch wel het respect voor deze prachtige dieren. Het is voor hen vast al erg genoeg dat ze bijna dagelijks zo'n 40 mensen droppen in hun onderwaterwereldje. Maar genoeg over de Green Turtles. Het rif en de talloze gekleurde vissen waren nog mooier dan de vorige keer dat we gesnorkeld hebben. Lev en ik hebben echt de smaak te pakken! Vanaf nu enkel nog snorkelvakanties ;-)
In de namiddag wat relaxen, zwemmen en verslagje schrijven. Zalig genieten met af en toe enkele mooie vlinders die voorbij fladderen. Sommige zijn fel blauw en bijna zo groot als een hand. Morgenvroeg gaan we op krokodillenjacht in Cooper Creek... Lev wil nl. enkele tanden voor op z'n Dundee-hoed!
Dikke smakkers!!!!
Weer eens genoten van het verslagje!!!
roos
ik
maan
maak
vis
pen
dit zijn de woordjes die stijn al kan lezen en schrijven en dus ook typen :-)!
dikke kussen van ons!!
snorkelen aan mckay & undine reef was voor mij ook het hoogtepunt. ik heb de schildpadjes wel aangeraakt, hihi. kadootje al opgepikt in cairns? xx
fantastisch allemaal, je doet ons echt watertanden.
geniet ! maar kom toch zeker terug